Parodontita

Parodontita este un set de boli inflamatorii care afectează parodontiul — adică, ţesăturile care înconjoară şi susţin dinţii. Parodontita implică pierderea progresivă a osului alveolar din jurul dinţilor, şi, dacă nu este tratată la timp, poate duce la slăbirea şi pierderea ulterioară a dinţilor. Parodontita este cauzată de către microorganismele care se lipesc şi se înmulţesc pe suprafeţele dintelui.

Un diagnostic de parodontită este stabilit prin examinarea ţesuturilor moi a gingiilor din jurul dinţilor printr-o analiză vizuală, apelând la cercetare şi radiografie, pentru a determina valoarea pierderii osoase din jurul dinţilor. Specialiştii în tratamentul parodontitelor sunt numiţi parodontologi; domeniul lor este cunoscut sub denumirea de „parodontologie”.

Parodontita reprezintă o inflamaţie a parodontului — ţesuturile de susţinere a dinţilor. Parodontiul constă din patru ţesuturi:

  • gingie, sau ţesut;
  • cement, sau stratul exterior al rădăcinilor dentare;
  • osul alveolar, sau „prize” osoase în care sunt ancoraţi dinţii;
  • ligamentele parodontale, care sunt fibrele de legătură a ţesutului care leagă cementul şi osul alveolar.

Etiologia primară (cauza) a gingivitei este insuficienţa igienei orale, care duce la acumularea matricei micotice şi bacteriene la linia gingiilor, numită placă dentară. Alţe cause sunt alimentaţia deficientă şi aspectele ce stau la baza medicală, cum ar fi diabetul zaharat.