Cariile dentare
Cariile dentare, cunoscute şi sub denumirea de cavităţi dentare, sunt o boală cauzată de procesul de distrugere de către bacterii a structurii dintelui (smalţului, dentinei şi a cementului). Aceste ţesuturi se dărâmă într-un mod progresiv, producând carii dentare (cavităţi, găuri în dinţi). De iniţierea cariilor sunt responsabile două grupuri de bacterii: streptococii şi lactobacilii. Dacă se lasă netratată, boala poate cauza durere, poate duce la pierderea dinţilor, infecţii şi, în cazuri foarte serioase — moartea. În zilele de astăzi, cariile rămân a fi una din cele mai obişnuite boli în întreaga lume. Cariologia este studiul cariilor dentare.
Reprezentarea cariilor este foarte variată; cu toate acestea, factorii de risc şi etapele de dezvoltare sunt similare. Iniţial, acestea pot apărea ca o zonă de calcar care, cu timpul, poate evolua într-o cavitate mare. Uneori cariile pot fi vizibile direct, oricum celelalte metode, cum ar fi radiografia, sunt utilizate pentru zonele mai puţin vizibile ale dintelui ca să se determine nivelul de distrugere.
Structura dintelui distrus nu se regenerează pe deplin, deşi remineralizarea leziunilor foarte mici poate să aibă loc dacă igiena dentară este menţinută la nivel optim. Pentru leziunile mici, câteodată, este folosită fluorurarea locală pentru a spori procesul de remineralizare. Scopul tratamentului este de a păstra structurile dintelui şi pentru a preveni distrugerea lui în continuare.
În general, tratamentul precoce este mai puţin dureros şi mai puţin costisitor în comparaţie cu tratamentul la degradarea extinsă. Anastezicile locale, cu azot, sau alte medicamente de prescripţie pot fi necesare în unele cazuri pentru a calma durerea în timpul sau după tratament, sau pentru a diminua anxietatea în timpul tratamentului. Pentru a elimina porţiunile mari de dentină ramolită dintr-un dinte stricat, este folosit un intrument dentar manual. Excavatorul este un instrument stomatologic utilizat pentru a elimina atent dentina ramolită şi, uneori, este folosită atunci când dentina ramolită ajunge aproape de pulpă. Odată cum dentina ramolită este eliminată, structura dintelui pierdut necesită o restaurare dentară specială pentru a restabili dintele pentru condiţia funcţională şi estetică.