Procedura de mărire a distanţei subsinusale (sinus-lifting)

O procedură de sinus-lifing este o procedură chirurgicală, realizată de către un medic dentist calificat sau de către un stomatolog, pentru a mări masa osoasă la nivelul maxilarului superior, care sporeşte succesul plasării implanturilor dentare. Osul din altă parte a corpului, cum ar fi creasta iliacă, sau materialul de altoire osoasă artificială este altoit în os sub peretele sinusului maxilar. În maxilarul superior cantitatea osului este redusă de prezenţa sinusului. Este utilizată o serie de tehnici pentru creşterea dintelui, precum:

  • Grefe onlay.
  • Grefe interpoziţionale (Lefort I).
  • Grefe inlay pentru planşeul nazal.
  • Sinus lift şi altoire.

Chirurgie


Tehnici chirurgicale

Abordarea ferestrei laterale (deschiderea ferestrei osoase în osul bucal). O incizie a crestei alveolare se face cu extensii verticale şi aspectul lateral al maxilarului fiind expus. Atunci osteonimia se socoate completă. Apoi membrana sinusului, cunoscută sub denumirea de membrana Schneiderian, se desprinde de pereţii osoşi ale părţilor interne ale sinusului, cu ajutorul diferitor chiurete. Odată ce e detaşat în mod corespunzător, fereastra de pe peretele lateral cu membrana sinusoidală este îndreptată medial spre sinus. Membrana sinusului se poate îndoi când se reflectă medial. Locurile pentru implante pot fi pregătite şi implanturile atunci pot fi plasate. Partea medială a sinusurilor este altoită în primul rând. Materialul pentru transplantare folosit, poate fi un auto, allo sau xenotransplant, un material aloplastic, un factor de crestere infuzat de matrice de colagen sau combinaţia lor După ce implanturile au fost plasate, partea laterală a defectului sinusurilor rămasă este altoită. Flapsurile sunt, în primul rând, scutite şi închise. Grefa este lăsată pentru 6—9 luni. Plasarea implanturilor trebuie să fie oprită în cazul în care acestea nu se pot stabiliza în mod normal, pentru a preveni complicaţiile care pot apărea.

Abordarea osteotomei (spargerea crestei alveolare). Se face o incizie pe procesul alveolar, se descoperă osul alveolar. Cu o osteotomă ascuţită se zdrobeşte un unghi drept în creasta alveolară a maxilei, apoi o osteotomă pentru sinus-lifting este folosită în calitate de ciocan pentru a fractura osul , se împinge până se capătă o gaură unde se crease unghiul în planşeul sinusului. Sinsul este apoi umplut cu transplant de os şi se repun implantele. Sinusul e crescut cu ajutorul materialului transplantului osos şi apoi sunt plasate implanturile.

Condensarea hedraulică sinusală (găurirea crestei alveolare). Se face o incizie pe procesul alveolar, descoperind osul alveolar al maxilei. Osteotomia este iniţiată pe creasta alveolară şi este folosită o presiune cu apă pentru a ridica încet membrana sinusală de pe planşeul sinusului. Apoi membrana sinusală este crescută cu ajutorul materialului transplantului osos, şi apoi se pun implantele.